Proiecte

Generozitatea ne-a adus împreună

Fundația Pontica, Primăria Constanța și Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” anunță încheierea cu succes a evenimentului caritabil GENEROZITATE – ediția I, organizat cu scopul de a contribui la reabilitarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Evenimentul a adus laolaltă constănțeni, într-un act de solidaritate fără precedent, demonstrând importanța mobilizării comunității pentru o cauză bună.

Orchestra, corul și soliștii Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” i-au răsplătit cu un spectacol de neuitat pe cei 233 de spectatori datorită cărora s-a strâns suma de 46.600 lei.

Vânzarea de tablouri donate de tinerii artiști studenți ai Universității Ovidius și profesorii lor și vânzarea colecției revistei de cultură TOMIS au adăugat 3.455 lei, ridicând astfel suma donațiilor către SCBI la 50.055 lei.

În prezent, Primăria Constanța derulează investiții în valoare de 20 milioane de euro la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Construcția și dotarea aripii modulare va fi urmată de consolidarea și reabilitarea corpului vechi. În acest context, donația rezultată în urma evenimentului caritabil GENEROZITATE poate părea o picătură într-un ocean, dar, de fapt, importanța ei simbolică este cu mult mai mare, reprezentând dorința comunității de a contribui la susținerea unui demers constructiv, important pentru orașul Constanța.

Mulțumim tuturor celor care au participat la realizarea acestui eveniment cultural și caritabil: artiștilor și voluntarilor implicați și fiecărui constănțean care a ales să fie generos.

Echipament medical pentru spitalul Chudey de Medicină Generală de Familie. 

Spitalul este localizat în regiunea Cernăuți, Ucraina, unde mulți refugiați din zonele de război grav afectate au găsit adăpost. După consultarea cu personalul lor medical, următorul echipament a fost livrat în funcție de nevoile lor:

– Un sistem cu ultrasunete cu ecran tactil
– Un sistem complet automatizat pentru teste de sânge de diagnostic și indicatori de tratament legați de starea bolii
– Un aparat de ventilație pentru pacienții pediatrici și adulți pentru suport aerian și terestru, pentru departamentul de urgențe sau terapie intensivă etc. Robust și potrivit pentru suport aerian și terestru în zonele de război.
– O pompă de seringă – acest dispozitiv este oferit gratuit, ca parte a donației de DutchMed – furnizorul de echipamente medicale. Ei au contribuit cu această donație la comunitățile afectate de război din Ucraina.

Fundația Pontica și Spitalul din Chudey au încheiat contractul de donație în valoare de 250.000 lei.

“O șansă la o viață normală”

Proiectul asigură accesul a 595 de copii ucraineni din Constanța la servicii de educație non formală, beneficiarii principali fiind circa 290 de copii provenind din zonele aflate sub ocupație, dar și copiii care au un acces deficitar la educația la distanță și locuiesc în prezent în orașul nostru.

Un proiect este necesar pentru comunitatea refugiaților ucraineni din Constanța pentru care lipsa serviciilor educaționale pentru copii ar avea un efect devastator asupra comunității. Copiii din Ucraina care se află în municipiul Constanța au nevoie de educație alături de semenii lor pentru atenuarea traumei războiului la care au fost supuși, aproximativ 35% dintre ei provin din zonele aflate sub ocupație rusă, zone masiv bombardate de unde au scăpat cu viață foarte puțini oameni. Copiii care sunt înscriși în acest program primesc un document de studii ucrainene la sfârșitul anului școlar. Orele de școală sunt activități extra curriculare conform legislației din România.

 

𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐚 𝐎𝐝𝐞𝐬𝐚!

 
Primăria Municipiului Constanța continuă seria acțiunilor de ajutorare a orașului-partener Odesa din Ucraina, pe fondul nevoilor de sprijin în creștere din țara vecină, cauzate de continuarea atacului militar nejustificat și neprovocat al Federației Ruse și de noile escaladări ale acestui război, cu impact distructiv asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
Astfel, Fundația Pontica a Municipiului Constanța a achiziționat de pe plan local, cu sprijinul #TaiwanCanHelp, 50 de generatoare electrice având capacitatea cuprinsă între 5 și 10 kw, care vor pleca astăzi spre Odesa sub formă de donație din partea municipiului Constanța către municipiul partener Odesa. Valoarea totală a achiziției se ridică la 221,455.03 lei, sumă care provine în totalitate de la partenerii taiwanezi.
Constanța răspunde astfel, în continuare, solicitărilor de sprijin venite din partea primarului municipiului Odesa, domnul Gennadiy Trukhanov. Partenerii instituționali din Odesa au considerat că generatoarele electrice sunt prioritare în această perioadă, din pricina numeroaselor întreruperi ale energiei electrice cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii energetice locale.
Amintim că Fundația Pontica a fost înființată la începutul acestui an pentru a colecta și manageria sprijinul local, național și internațional în scopul ajutorării atât a refugiaților ucraineni aflați în Constanța, cât și a partenerilor din orașul înfrățit Odesa.
Primăria Municipiului Constanța speră că prin acest nou gest umanitar va aduce mai multă căldură în Odesa, în pragul celei mai dure ierni din ultimele decenii pe care locuitorii acestui oraș se așteaptă să o trăiască, urmare a stării de război din Ucraina.
Municipalitatea va căuta și în continuare modalități de a răspunde pozitiv solicitărilor de sprijin primite din Odesa, pe baza angajamentelor de sprijin asumate în mod repetat, în special în ultimele luni, de la declanșarea atacului militar rusesc asupra Ucrainei (24 februarie a.c.).
 
Фундація Понтіка муніципалітету Констанца, створений у березень цього року, має намір запустити/проводити кілька програм соціальної та гуманітарної підтримки для українських біженців у Констанці та програми зміцнення співпраці між містами-побратимами Констанца та Одеса.
 
Ми починаємо їх серію з програми «Констанца допомагає Україні» – 1000 соціальних ваучерів на суму 250 леїв для українських біженців у Констанці.
 
Вручення ваучерів відбудеться в суботу, 17 вересня 2022 року, з 10:00 у парку перед Національним театром «Олег Дановський» у Констанці, вулиця Мірча чел Бетран №. 97.
 
Заповніть форму для реєстрації https://forms.gle/bj5kaEuUG195TXuJ6
 
Чекаємо вас на заході!
 
Також заохочуємо Вас поставити лайк на сторінці Фундації Понтіка у Facebook, щоб згодом отримувати інформацію про майбутні проекти та програми Фундації, спрямовані на українську громаду міста Констанца!
 

Fundația Pontica a municipiului Constanța, înființată în luna martie a acestui an, are în vedere derularea unor programe sociale și umanitare de sprijin pentru refugații ucraineni din Constanța și a unor programe de consolidare a cooperării dintre municipiile înfrățite Constanța și Odesa.

Demarăm seria acestora cu programul „Constanța ajută Ucraina” – 1.000 de vouchere sociale în valoare de 250 lei pentru refugiații ucraineni din Constanța.

Voucherele vor fi acordate sâmbătă, 17 septembrie 2022, începând cu ora 10.00, în parcul din fața Teatrului Național “Oleg Danovski” din Constanța, strada Mircea cel Bătrân nr. 97.